Portvin

Portvin

Portvin

Portvin er tæt forbundet med europæisk historie. 

Den moderne portvinsfremstilling begynder, da England i midten af det 17- århundrede mister muligheden for at få vin fra de tidligere britiske besiddelser i Bordeaux. Det får driftige britiske handelsmænd til at slå sig ned i Douro-dalen, hvor de eksperimenterer med en ny type vin, der er tilsat brandy. 

Tilsætningen af brandy gør, at gæringen bliver standset, hvorved portvin beholder en del af sit naturlige sukkerindhold, samtidig med at alkoholprocenten stiger til omkring 20 procent. I moderne portvin er brandy skiftet ud med druesprit, men princippet er det samme.


Portvin findes i en række forskellige kvaliteter og farver. Den mest ombejlede portvin er den eksklusive Vintage.

Omkring holdbarhed og portvin, er der mange mere eller mindre sande rygter i omløb. På en af mine rejser til Portugal, havde jeg en god snak med en professor med speciale i portvin.


Han råd var, at: "de fleste "almindelige" mennesker, der køber eller får en flaske portvin, kan åbne den og med sindsro drikke den i løbet af den periode, der passer til hvornår man har lyst til at drikke den. Glem alt om påstande om at den skal tømmes på et par dage. Magen til sludder skal man lede længe efter."

Oversigt over portvinstyper